24 december 2020

Merel van der Weiden (57) woont al twaalf jaar in het sociale buurtje Rosehaghe, net buiten het Haarlemse stadscentrum. Normaal doen de buurtbewoners veel samen, maar corona maakt dat onmogelijk. Dus bedacht de Haarlemse iets: een kaarsenslinger in de voortuinen. Honderd buren doen mee. Ze branden om 19.00 uur op kerstavond allemaal dezelfde kaars in de voortuin.

Originele publicatie: Haarlems Dagblad, d.d. 24-12-20
Tekst: Linda Gottmer / Foto: United Photos / Toussaint Kluiters

“We zijn als een klein dorp”, zegt de bewoonster over Rosehaghe, een buurt die onderdeel is van het Zijlwegkwartier. ,,Er woont hier van alles, gezinnen en ouderen. Maar iedereen is heel close. We hebben normaal veel gezamenlijke activiteiten in ons buurthuis ‘het Zaeltje’. Kerstzang, twee keer in de week eetavonden. Alleen niks kan nu doorgaan. Logisch, maar treurig.”

Woongemeenschap
Van der Weiden overdrijft niet: Rosehaghe, gelegen naast de Zijlweg, is een buurt apart. Alle 140 sociale huurhuizen vallen onder een van de kleinste, zelfstandige woningbouwverenigingen in Nederland. Het wordt gerund en bestuurd door de bewoners zelf. Als een woongemeenschap. Merel: ,,95 procent van de bewoners hier wil nooit verhuizen, bleek uit een enquête van een aantal jaren terug.”

Van der Weiden ljdt aan de zenuwaandoening MS. Lopen gaat nog, maar wel met een rollator. ,Ook dt maakt dat wonen op een plek waar men zich om elkaar bekommert fijn is. Afgelopen oktober had ik een operatie. Toen ik weer thuis was, vroegen allerlei mensen uit de buurt mij hoe het was gegaan. Dat wil je toch? ”

Tuincentrum
Nadat Merel de kaarsenactie bedacht had, vroeg ze gelijk vier van de buren om hulp. Ze belden rond en printten briefjes voor in de brievenbussen. Een dag later, één dag voor de lockdown, kochtten ze honderd kaarsen bij het tuincentrum. ,,Alles is inmiddels geregeld. De honderd kaarsen zijn door edereen opgehaald. We zijn er klaar voor.”

Zoon
Zelf gaat ze kerst vieren met haar vriend Prabhu - met wie ze al achttien jaar een latrelatie heeft -, haar zoon Jos en haar moeder. ,,Mijn zoon woont in Leiden en studeert daar wiskunde en astronomie.” Lachend: ,,Hij studeert veel te hard. Ik ben blij dat ik hem ondanks de strenge maatregelen naar Haarlem kan laten komen en we met zijn vieren kerst samen kunnen zijn en glühwein kunnen drinken.”

Van Loghem
Met de kaarsenslinger willen de bewoners steun betuigen aan het zorgpersoneel en iedereen die te maken heeft gehad met corona. ,,Ik denk dat het dankzij de kaarsen toch een knusse bedoening wordt in de buurt”, zegt Van der Weiden.

,,Er gaan als het goed is ook twee saxofonisten op straat spelen. Zo zijn we op afstand toch saamhorig.” Vriend Prabhu vult haar aan: ,,Kom vooral even langswandelen als je in de buurt van het centrum woont. Want ook de huizen hier zijn mooi om te zien. Te herkennen aan de hoekige bouwstijl van architect Van Loghem. De wijk is sinds 1999 een Rijksmonument.”

Banner Image

‘Samen zijn
wij Rosehaghe’

Rosehaghe, een dorp in de stad met een eigen karakter. Met haar 138 eengezinswoningen, 2 bovenwoningen en een verenigingsgebouw is Rosehaghe een van de kleinste, zelfstandige woningbouwverenigingen in Nederland. Een unieke woongemeenschap, bestuurd door de bewoners zelf. Samen zijn wij Rosehaghe.