13 juli 2022

“Gewoon ja zeggen als je ergens voor wordt gevraagd, heb je dat weleens geprobeerd?” Jolanda werkt bij hogeschool Inholland, als coach en docent Design Thinking voor de studierichting Creative Business. “Studenten coachen bij hun persoonlijke ontwikkeling, lesgeven én in het nieuwe schooljaar ben ik verantwoordelijk voor het tweedejaars leerbedrijf Creative Agency.

 

“Ik werd daarvoor gevraagd en dacht, waarom eigenlijk niet. Zo is het ook met de bewonerscommissie van Rosehaghe gegaan.” Jolanda is kersvers lid van de bewonerscommissie, maar niet onervaren wat Rosehaghe betreft. “Ik woon hier nu 28 jaar. Eerst met mijn man en twee kinderen en sinds zeven jaar samen met mijn hond. Ook ben ik eerder commissaris van de woningbouwvereniging geweest.

Een andere functie, controlerend. Nu, als lid van de bewonerscommissie zie ik een meer actieve rol. Ik wil van waarde zijn, kijken of we als bewonerscommissie meer voor Rosehaghe en de bewoners kunnen betekenen.” Hoe precies? Daar gaat Jolanda nog even over nadenken. “En bespreken met de andere leden van de bewonerscommissie.” Design Thinking, ook bij Rosehaghe past ze het toe.

“Dat begint met de empathiefase, je verplaatsen in waar bewoners behoefte aan hebben. Daar kom je achter door met mensen te praten. Vervolgens kan je dat vertalen naar oplossingen. Daarbij geloof ik sterk in eigenaarschap, wat kan een bewoner zelf doen om een probleem op te lossen of iets nieuws in gang te zetten. Leuk, van waarde zijn voor de buurt, ik heb er zin in! Samenwerken, met de bewoners én met het bestuur.”

“Ik heb nu een paar vergaderingen meegemaakt en krijg een steeds beter beeld van hoe ik van waarde kan zijn. Het werd tijd om me weer te verbinden. We wonen in een bijzondere wijk, heerlijk. Boven, in het kleine kamertje aan de voorkant heb ik mijn atelier. Zo’n fijne plek! Vooral als de avondzon naar binnen schijnt. De laatste tijd schiet schilderen er een beetje bij in, maar dat komt wel weer. Straks als het schooljaar voorbij is.”

Banner Image

‘Samen zijn
wij Rosehaghe’

Rosehaghe, een dorp in de stad met een eigen karakter. Met haar 138 eengezinswoningen, 2 bovenwoningen en een verenigingsgebouw is Rosehaghe een van de kleinste, zelfstandige woningbouwverenigingen in Nederland. Een unieke woongemeenschap, bestuurd door de bewoners zelf. Samen zijn wij Rosehaghe.