4 april 2023

“Minke, mijn beste vriendin van de middelbare school woont twee huizen verder. We hebben afgesproken dat we hier nooit meer weggaan.” Op de plaats rust, voor Esmee niet zo vanzelfsprekend. Ze groeide op in Zwanenburg, woonde acht jaar in Amsterdam en een halfjaar in New York. “Voor mijn studie. Ik studeerde aan de Rietveld Academie en heb aansluitend een plekje aan de School of Visual Arts geregeld.”

Dat was eind jaren ‘90. Nu woont Esmee zo’n vier jaar in de Hoofmanstraat. Met haar twee kinderen. Sjimmie van 12, Dalí van 6 en een vriend waar ze sinds twee jaar mee samenwoont. “Erik, heel gezellig! We sporten allebei veel. Ik heb vorige week mijn eerste halve marathon gelopen. Ook wat dat betreft wonen we hier heerlijk, de duinen zijn vlakbij. Met dodenherdenking lopen we altijd met de kinderen van camping de Lakens via de duinen naar de Eerebegraafplaats. Heel bijzonder.”

Werken doet Esmee in de Greiner, een voormalige huishoudschool in het Rozenprieel. Daar heeft ze haar bureau, Curly and Straight. “Samen met een vriendin. Ik ben Curly, Willemijne is Straight. Qua kapsel, maar het zegt meer iets over onze karakters. We vullen elkaar aan.” Samen vormen Esmee en Willemijne sinds 2012 een concept, fotografie- en design duo. De huisstijl voor Rosehaghe hebben ze ook vormgegeven.

“Ja, een leuke opdracht. Zo nu en dan maak ik wat illustraties voor de flyers van Rosehaghe. En voor het boek ‘Samen zijn wij Rosehaghe’ heb ik, samen met Minke, alle huizen met bewoners gefotografeerd, daardoor kennen we nu bijna iedereen in de wijk :-).”

“Het creatieve was veel aanwezig in mijn opvoeding, mijn vader had een fotostudio/grafisch bedrijf in Zwanenburg. Foto’s ontwikkelen in de donkere kamer was magisch.” Kiezen tussen fotografie en design wil Esmee niet. “Het vult elkaar aan. Kijk, deze foto met 80 badgasten heb ik in zwembad De Houtvaart gemaakt met hulp van Minke. Helemaal geënsceneerd.” Mooi! Je raakt niet uitgekeken. De foto is vanaf halverwege juni te bewonderen in het Zaeltje.

Banner Image

‘Samen zijn
wij Rosehaghe’

Rosehaghe, een dorp in de stad met een eigen karakter. Met haar 138 eengezinswoningen, 2 bovenwoningen en een verenigingsgebouw is Rosehaghe een van de kleinste, zelfstandige woningbouwverenigingen in Nederland. Een unieke woongemeenschap, bestuurd door de bewoners zelf. Samen zijn wij Rosehaghe.