10 juni 2022

“Mijn moeder is helemaal fanatiek, die spoelt zelfs de wc ermee door.” Emke heeft een regenton en gebruikt het water voor haar planten, binnen en buiten. “Mijn tuin sproeien doe ik niet. De grote, oudere planten kunnen een droge periode prima aan. Ze hebben lange wortels en halen water uit de grond. Nieuwe plantjes geef ik water uit de regenton. Die heb ik nu aangesloten op de regenpijp van het balkon.”

 

Emke heeft een prachtige achtertuin, een paar tegels en veel groen. “Ik zou m’n regenton liever aansluiten op de regenpijp van het dak, dat levert meer water op. Daar heb ik al met Maarten contact over gehad. Het kan, met een overloopsysteem voor natte periodes. De woningbouwvereniging werkt er graag aan mee. Mooi toch! Dus als er meer mensen zijn… Ze kunnen mij een e-mail sturen, samen besparen we meer. Het lijkt me leuk om een werkgroepje voor regentonnen op te richten als er belangstelling voor is.”

Emke is opgegroeid in Friesland, de aandacht voor groen en het milieu heeft ze van huis uit meegekregen. “Mijn zoon woont in Friesland. Hij is terug naar mijn roots, ik niet. Stiekem droom ik weleens van een klein huisje met een grote tuin, hier in de omgeving. Maar ach, dat zal wel een droom blijven. Niet erg, want ik woon hier prima. De wijk, m’n huis en moet je kijken wat een tuin!”

“En daar, een Vlaamse Gaai, op het schuurdakje.” Emke geniet van haar omgeving. Ze heeft ook kippen gehad, achter in de tuin. “Daar waren de buren niet zo blij mee. Jammer, ik vond dat getok wel gezellig. Een wadi dat lijkt me ook mooi. Vanuit de regenpijp een onder- of bovengronds kanaaltje naar een poel in de tuin. De ideale voedingsbodem voor allerlei planten. Ik ben al heel lang bezig met duurzaam tuinieren.”

“Permacultuur, traditionele tuinbouw en laatst heb ik een workshop Bokashi gevolgd.” Bokashi is het Japanse woord voor ‘goed gefermenteerd organisch materiaal’. Etensresten zoals schillen, stronkjes en kliekjes, maar ook tuinresten, en mest met stro zijn organische materialen die gefermenteerd kunnen worden. “Geweldig interessant!” Met hetzelfde enthousiasme praat Emke over haar werk als sociaal raadsvouw.

“Bij Dock, al ruim twintig jaar. Ik ben geen advocaat, maar wel juridisch geschoold. Ik ben er voor sociaal zwakkeren, mensen die de weg niet weten. Bemiddelen, uitzoeken, bezwaarzaken, toeslagen aanvragen en helpen bij schuldenproblematiek. Onlangs zijn we gestart met de werkgroep ‘inkomen op orde’. Dankbaar werk, fijn om mijn sociaalmaatschappelijke steentje bij te dragen.”

Banner Image

‘Samen zijn
wij Rosehaghe’

Rosehaghe, een dorp in de stad met een eigen karakter. Met haar 138 eengezinswoningen, 2 bovenwoningen en een verenigingsgebouw is Rosehaghe een van de kleinste, zelfstandige woningbouwverenigingen in Nederland. Een unieke woongemeenschap, bestuurd door de bewoners zelf. Samen zijn wij Rosehaghe.