29 november 2022

In de laatste nieuwsbrief van september hebben wij u geïnformeerd over het verbod op houtkachels en open haarden. Inmiddels is het herfst en wordt er weer volop gebruik gemaakt van de verwarming, maar veel mensen maken zich zorgen over de stijgende energiekosten naast de ook al toenemende kosten van levensonderhoud. Ook in Rosehaghe zijn er veel bewoners die zich zorgen maken over de betaalbaarheid van wonen in een Rijksmonument. Daarom dit bericht.

Zonnepanelen en dakisolatie

Gelukkig hebben wij een aantal jaren geleden de keuze gemaakt om flink te investeren in dakisolatie en het plaatsen van zonnepanelen, dat werpt nu zijn vruchten af, zeker met de snel stijgende prijs voor stroom. Nadat de laatste zonnecontracten dit voorjaar zijn opgemaakt, wordt nu alle noodzakelijke stroom via de panelen opgewekt, een prachtige prestatie. Dit heeft U al gemerkt bij uw jaarnota, of u gaat dat nog merken.

Verdere verduurzaming

Natuurlijk willen wij als bestuur nog meer doen aan duurzaamheidsmaatregelen. Zo waren wij van plan om voor verdere verduurzaming afgelopen maand te starten met de renovatie van een leeggekomen pilotwoning. De vergunning is rond voor een breed scala aan duurzaamheidsmaatregelen, toch zullen we – door de sterk toegenomen renovatiekosten voor deze uitvoering – onze plannen moeten bijstellen en versoberen.

Door deze ontwikkelingen zijn wij, als bestuur en samen met deskundigen, gaan kijken naar een manier om meer woningen met een maatregel tegelijk aan te pakken. Dit dan in plaats van een hoge investering in alleen een leeggekomen pilotwoning. Hierdoor kunnen meer bewoners profijt hebben van een maatregel. Je kunt dan denken aan een gefaseerde uitvoering van het aanbrengen van isolerende beglazing of het isoleren van begane grondvloeren. Deze gefaseerde uitvoering kan dan bijvoorbeeld samen met het planmatig onderhoud voor schilderwerk uitgevoerd worden.

Handige tips

Kortom, wij zijn druk bezig met het uitwerken van verschillende scenario’s. Centraal daarbij staan de financiën, de beperkende factor in dit alles. Al met al zult u begrijpen dat het voor Rosehaghe een behoorlijke opgave is om de monumentale woningen snel te verduurzamen. Daarom een aantal handige tips om zelf energie te besparen:

 1. Zet de verwarming lager als je de deur uitgaat of als je gaat slapen, zet de thermostaat een graadje lager dan normaal. Een wollen dekentje of extra trui doen wonderen.
 2. Kijk goed naar welke ruimtes je verwarmt, verspil geen warmte aan ruimtes waar het helemaal niet nodig is. Scherm desnoods ruimtes af met een zwaar gordijn bijv. bij de voordeur of het trapgat of de overloop.
 3. Zorg dat de gordijnen de radiatoren niet afdekken anders blijft de warmte tussen het gordijn en het raam.
 4. Let op sluipverbruik van apparaten, bijv. apparaten die op stand-by blijven staan, dit kan heel wat kilowattuurtjes schelen per jaar.
 5. Het dichten van grote kieren of naden bij deuren en ramen, maak niet alles potdicht, ventilatie is ook zeer belangrijk!
 6. Ventileren! Goed ventileren vermindert vochtproblemen en de concentratie schadelijke stoffen in huis, daarmee zorgt het voor een gezond binnenklimaat. Het verwarmen van drogere, schone lucht kost daarnaast minder energie dan het verwarmen van lucht met een hoge vochtigheid. Lucht regelmatig!!
 7. Gebruik deurdrangers, een deur die openstaat zorgt voor extra tocht in huis waardoor de cv-ketel harder moet werken om de temperatuur in huis aangenaam te houden.
 8. Plaats radiatorfolie tussen de radiator en de koude buitenmuur.
 9. Ontlucht radiatoren waardoor de watercirculatie beter wordt.
 10. Gebruik Ledlampen ,90 % zuiniger dan een gloeilamp!
 11. Een waterbesparende douchekop, scheelt water en gasverbruik, douche korterb.v. bijvoorbeeld een kookwekkertje.
 12. Kijk op de website van Eigen Huis voor deze- en nog meer tips om energie te besparen. https://www.eigenhuis.nl/energie/snel-besparen#/

Energiecoach

Er is vanuit de gemeente een mooi initiatief gestart om gratis gebruik te maken van een z.g. Energiecoach. In onze wijk is dat Emke Koops. Zij is beschikbaar om u met praktische tips te helpen bij wat in uw woning gedaan kan worden om energie te besparen. U kunt een afspraak met Emke maken door een e-mail te sturen naar emke.m-m@hotmail.com. Meer informatie vindt u op www.wooninfo.nl/energiecoach

Prijsplafond

Het is wellicht nog goed hier te vermelden dat er per 1/1/2023 een prijsplafond voor energieprijzen gaat bestaan. Dat prijsplafond is voor stroom 2.900 kWh en voor gas 1.200 m³. Bij iedere leverancier betaalt u voor verbruik tot dit plafond € 0.40,- per kWh voor stroom en € 1.45,- per m³ voor gas (incl. BTW en overheidskortingen).

De vermelde hoeveelheden kWh stroom en m³ gas in het prijsplafond komen ongeveer overeen met de gemiddelde verbruiken van woningen in Rosehaghe. De nieuwe en duurdere tarieven gaat u dus betalen bij verbruik boven dit plafond, het is dus zaak om zoveel mogelijk onder dit prijsplafond te blijven, door zuinig om te gaan met het verbruik van energie. Kijk regelmatig via de account of app van je energieleverancier naar je verbruik, door de slimme meter kun je snel inzage krijgen in het effect van je besparingen.

Heeft u nog meer handige tips om energie te besparen? Stuur die dan naar administratie@rosehaghe.nl of deel ze in de App-groep. Want in Rosehaghe doen we het samen.

Met vriendelijke groet,
Namens het bestuur van wbv Rosehaghe
Maarten Nelissen

Banner Image

‘Samen zijn
wij Rosehaghe’

Rosehaghe, een dorp in de stad met een eigen karakter. Met haar 138 eengezinswoningen, 2 bovenwoningen en een verenigingsgebouw is Rosehaghe een van de kleinste, zelfstandige woningbouwverenigingen in Nederland. Een unieke woongemeenschap, bestuurd door de bewoners zelf. Samen zijn wij Rosehaghe.