Over Het Zaeltje

Het Zaeltje vormt het hart van het mooie rijksmonumentencomplex Rosehaghe. Het is dé ontmoetingsplek voor alle bewoners. Het Zaeltje biedt een aantrekkelijk aanbod van activiteiten voor jong en oud.

Woningbouwvereniging Rosehage is ontstaan in 1921, ontworpen door de Haarlemse architect J.B. van Lochem. Dat het wooncomplex ook een verenigingsgebouw behelsde was nieuw voor die tijd, geheel in de lijn met het socialistische gedachtegoed van de architect. In 1923 vond er zelfs een spraakmakende bijeenkomst plaats van de DADA-groep. Het gebouw is 40 jaar een drukkerij geweest maar sinds begin jaren ’90 weer onderdeel van de woningbouwvereniging.

Het Zaeltje zoals we het nu kennen is een initiatief van de bewoners van woningbouwvereniging Rosehaghe. Het doel voor de komende jaren is het vergroten van de sociale samenhang in de wijk en het organiseren van zorg voor de veelal oudere bewoners. In 2013 werd het toen nog sterk verouderde verenigingsgebouw geheel gerenoveerd en voorzien van alle faciliteiten die nodig zijn voor een breed aanbod van activiteiten. Sinds 12 september 2017 is het Zaeltje officieel: “de stichting activiteitencentrum Het Zaeltje van Rosehaghe”.

Bij het verder ontwikkelen van de activiteiten in Het Zaeltje werken wij nauw samen met tal van gemeentelijke instanties en organisaties op het gebied van zorg en welzijn in Haarlem. Samen met de bewoners willen wij zo Het Zaeltje verder uitbouwen tot een ontmoetingsplek waar iedereen terecht kan voor ontspanning, entertainment, informatie en zorg.

Activiteiten in Het Zaeltje

Samen eten verbindt. Het is bij uitstek de gelegenheid om elkaar beter te leren kennen en te genieten van al het heerlijks wat uit de keuken komt! Om de 2 weken wordt er gekookt in onze fijne keuken door buurtbewoonsters. ‘Eten met Wil en Marianne’ is dan ook van harte aanbevolen!

De ruimte is licht en ruim en snel om te bouwen voor diverse programmaonderdelen. De wanden lenen zich bij uitstek voor het houden van exposities en hebben voor dit doel aangepaste verlichting.

Er is een ruime keuze aan activiteiten: Bewegen voor ouderen o.l.v. Rachid Mali, Otto Schilling geeft aquarellessen, er is een creatieve middag en een ouderensoos.
Ook worden er regelmatig lezingen gegeven o.a. door Krijn Kluft over het kijken naar en het beleven van kunst. Muziekuitvoeringen in allerlei genres maken tevens deel uit van het programma. In de agenda treft u het actuele aanbod aan.

Mist u iets of heeft u belangstelling voor een nieuwe activiteit? Wij kijken graag samen met u of dat te realiseren is op basis van voldoende belangstelling uit de hele wijk. Neem gerust contact op met de iemand uit het team van Het Zaeltje voor verder overleg.

Samen voor en met elkaar betekent de inzet van veel betrokken bewoners, die allemaal als vrijwilliger zich inzetten op allerlei gebieden. Wij blijven op zoek naar mensen, die samen met ons willen zorgen voor het in standhouden van alle bestaande en nieuwe activiteiten. Heeft u zin en tijd om ons te helpen? Klik hier voor meer informatie.

De mensen van het Zaeltje

Het bestuur:

Kernteamleden:

Het programmateam:

 

 

 

Het Zaeltje reserveren

Voor zover de programmering van Het Zaeltje dat toelaat kan de ruimte uitsluitend voor diegene die binding hebben met Het Zaeltje of Rosehaghe gehuurd worden. Omdat Het Zaeltje middenin het wooncomplex Rosehaghe is gevestigd worden bij verhuur strikte afspraken rond het gebruik van de ruimte gemaakt om ongewenste (geluids-) overlast voor omwonenden te voorkomen.

Informatie over de mogelijkheden, huurprijzen (per dagdeel) en het gebruik van de faciliteiten van Het Zaeltje is verkrijgbaar bij Petra de Beurs. U kunt mailen naar info@hetzaeltje.nl o.v.v. “aanvraag verhuur”.

Faciliteiten van Het Zaeltje

 • Op basis van de gemeentelijke vergunningen is het maximaal toegestane aanwezigen: 40 personen.
 • Toiletgroep en ruime aparte garderobe.
 • Het Zaeltje beschikt over voldoende stoelen met en zonder armleuning alsmede 9 verrijdbare en opklapbare tafels.
 • Er is een ruime volledig ingerichte keuken beschikbaar met alle apparatuur (2 vaatwassers, een combi-oven, koelkast en grote kookplaat), servies, bestek en een ruime selectie keukenattributen.
 • Het Zaeltje beschikt over een geluidsinstallatie met 2 microfoons.
 • Het Zaeltje heeft een groot elektrisch bedienbaar projectiescherm en beamer met aansluitmogelijkheid voor een laptop.
 • Een uit 1921 stammende in perfecte staat verkerende Geyer piano is beschikbaar.
 • Het Zaeltje heeft een WIFI voorziening.
 • Ophang mogelijkheid voor exposities.
 • Het Zaeltje is toegankelijk voor bezoekers met een beperking. Helaas is er geen gehandicaptentoilet aanwezig.

Contact

Het Zaeltje  Hoofmanstraat 12b  2013 DR  Haarlem Coördinator Petra de Beurs Telefoon 06 – 52 60 15 50 E-mail info@hetzaeltje.nl

 

Vrijwilliger worden?

Het Zaeltje kan niet zonder vrijwilligers!

Samen dingen doen verbind, en het hoeft niet heel veel tijd te kosten. Zo kost bijvoorbeeld het helpen bij de burendag maar een paar uur per jaar, het begeleiden van de wandelgroep een uurtje per maand en is het buurtcontact 1 keer in de 14 dagen een uurtje.

Wij zoeken nog:

 • Een redactielid voor het krantje van het Zaeltje
 • Een organisator voor muziekmiddagen op zondag
 • Begeleiding van de maandelijkse wandelgroep
 • Contactpersonen voor de buurtcontacten (per deel van de straat is er zo’n contactpersoon nodig)

Aanmelden kan bij Miny Schrotenboer  j.schrotenboer@chello.nl  023-5340860